.

At være på vej

Lad mig starte med at takke bestyrelsen for Byforeningen Svanekes Venner for at den har givet mig mulighed for at sætte denne udstilling op. Takken går i flere retninger:
1. Jeg har haft "frie hænder". Det har været en drømmesituation for en amatørfotograf, der altid har haft en forkærlighed for store billeder.
2. Jeg har ved emne og motivvalg ønsket at give udtryk for min glæde og taknemmelighed for det område, jeg har været så heldig at for lov til at leve i. "3740 Svaneke" er og har altid været et rigt område på fortidsminder og af en sjælden naturmæssig skønhed.
3. I disse år, hvor vi plages af centraliseringer, hvor "Udkantsdanmark" udtyndes, hvilket også mærkes her på den østlige side af Bornholm, vil jeg gerne give mit bidrag til, at vi finder sammen og holder sammen i Ibsker, Listed, Svaneke og Aarsdale. Her er nemlig meget at være taknemmelig for og at sætte pris på. Jeg har ofte anvendt en vending, jeg for mange år siden fandt på:

"Det er et privilegium at have fået lov til at bo i Svaneke."

I 1954 fik jeg mit første fotografiapparat, og det blev starten på en livslang hobby. Familie, rejser, børn og nu børnebørn. Der er blevet taget mange portrætter gennem årene, rigtig mange - også på skolen i de klasser, jeg har været særligt knyttet til. Og mange fotoalbum er fyldt - rigtig mange. I 1957 fik jeg mit første forstørrelsesapparat og med tiden voksede mørkekam-meret og arbejdet her. Siden 1973 har jeg arbejdet med farvebilleder. Jeg tror, at C-41 processen er den 3. negativproces og RA-4 den 4. positivproces, jeg har arbejdet med. Såvel de sort/hvide som farvefilmene er blevet stadig bedre, hurtigere og mere stabile. Apparater og objektiver er blevet bedre og bedre. I 1954 var en Selen lysmåler toppen. Senere kom CDS- og Siliciummålerne. Automatisk fokusering og eksponering vandt også indpas. Objektiverne blev mere lysstærke og zoomobjektiverne nåede i kvalitetsmæssig henseende efterhånden op på de faste brændvidders standard. Alt dette, og med hvad dertil hører, er nu stort set fortid og kaldes i dag analog fotografi. I dag har det digitale fotografi erobret langt størstedelen af markedet, og det varer ikke længe, før det bliver en sjældenhed at opleve et analogt billede. Mørkekammeret er erstattet af en computer. Ud med væsker og mørke!

Jeg vil derfor - hvis det overhovedet kan lade sig gøre -

tilegne denne udstilling til: Den analoge Farveproces.

Fremtidige farvebilleder bliver utvivlsomt digitale!

Måske lidt anderledes med det sort/hvide fotografi. Jeg har været så heldig at have måttet få lov til at være med til at bevare fotograf Valdemar Myhres billeder fra tiden 1890 - 1916. Byforeningen har i dette hus været vært for udstillinger af hans billeder i årene 1970, 1976, 1979, 1985, 1990, 2000 og 2005. I 2008 arrangerede vi en lille udstilling på Svaneke Rådhus af testamenterede billeder af maleren Conrad Glockengiesser. Byforeningen har som et af sine formål at bevare byens kulturhistoriske arv. Derfor disse udstillinger. Denne udstilling skal ses som et springbræt til udstillingen i 2014, hvor vi vil fejre Myhres 150 års fødselsdag.

Vi er på vej!

Det er altid vanskeligt at vælge de rette billeder. Der er så meget at tage af. Men tag nu og nyd disse billeder fra vores område. Der er ikke lavet så meget "pjank" med dem. Jeg synes motiverne taler for sig selv i al deres almindelige skønhed.
Fire områder, fire årstider så er 60 billeder slet ikke for meget. Tænk på, hvor privilegerede vi er at have alle disse fortidsminder liggende lige uden for vores dør.

Vi er alle på vej!

God fornøjelse!!

Juli/august 2011
Søren Lindgaard

,

Se alle de udstillede billeder her.
© Alle fotografier på denne hjemmeside er omfattet af lov om ophavsret. Fotografierne må under ingen omstændigheder kopieres, printes, lagres eller anvendes i noget sammenhæng uden tilladelse fra Svanekes Venner og fotograf. Overtrædelse vil medføre erstatningsansvar.

© All photo on this homepage copyrights reserved. No parts of this site may be reproduced, stored in retrieval systems or transmitted in any form, electronic, mechanical, photocopying or otherwise, without prior written permission from Svanekes Venner and the photographer. Infringes will be prosecuted.