Savnet Svaneke-serigraf hædres med mindeplade

Efter initiativ fra keramiker Lenny Goldenberg har Tages hus i Svaneke nu fået et varigt minde.
Lørdag d. 11. december kl. 14 samledes venner af Tage for at bivåne afsløringen af et keramisk monument for Tage Nissen-Petersen, der fødtes 13. december 1941 og døde 22. januar 2005.
Han boede - og havde sit værksted - på Lille Plads 3 i Svaneke.
Relieffet er udført af keramikeren Lenny Goldenberg.

Tage havde sit serigrafiværksted samme sted i en lang årerække, hvor han satte sit præg på byen med skilte, plakater, postkort, t-shirts, kasketter og utallige gode ideér. Det årlige Velo-Solex Rally er en af dem, Svanekes Julekort en anden. Tage havde umådelige samlinger af modelbiler, skilte og kuriositeter, i en periode stod en benzinstander i stuen. Hans reservedelslager af dæk og dimser til tekno-biler var komlet.

En tale holdt d. 11. dec. 2010 foran Tages gamle hus
(nu beboet af Anna Scriver og Bjarne Biggas

Da Anna og Bjarne købte Tages hus for et par år siden spurgte jeg dem om ikke det var en god idé at sætte en diskret mindeplade op på væggen. Tage havde boet her i mange år, helt tilbage til 70erne, og huset, som var meget specielt indrettet, skulle snart til at undergå en stor forandring. Anna og Bjarne sagde straks ja, som jeg synes var meget modig.
Jeg spurgte også Tages familie og de var også positivt indstillet. Men jeg måtte selvfølgelig vente indtil Anna og Bjarne var færdige med ombygningen. Men nu var ombygningen kommet så langt at pladen kunne sættes op.

Nu har jeg kigget lidt rundt både her i Svaneke og andre steder. Man plejer at sætte mindeplader op på husene hvor der har boet kendte mennesker.

Tage var et dejligt menneske, et sjovt og kreativ menneske. Han var en gode ven og elsket af mange - også mig. Men han har ikke målt lysets hastighed, eller fundet en nye planet. Han har ikke været internationalt eller nationalt kendt som forfatter eller kunstner. Han har ikke været folkeforfører eller seriemorder.

Men han havde andre kvaliteter. Han deltog aktivt i Svanekes kulturliv.
Nogle af de begivenheder han havde grundlagt er stadig aktuelt i dag: som for eksempel Svanekes julekort og velosolexløbet.

Jeg synes, med hans død, at Svaneke har mistet en gode ven.
Derfor synes jeg at han fortjener, i højeste grad, at bliver mindet og husket her på sit gamle hus.
Til sidst vil jeg gerne takke Anna og Bjarne for deres velsignelse til at jeg måtte molestere deres hus.
Også tak til Sander, Rune, Sigurd, Signe, og Ingelise for deres støtte.
Må Tages minde leve længe.

Lenny Goldenberg

.

Til venstre mindepladen og keramiker Lenny Goldenberg.

Herover Tage Nissen-Petersen fotograferet på Svaneke torv

Herunder Lenny Goldenberg med husets nuværende beboere Anna Scriver og Bjarne Biggas