Præmiering af Svaneke

Europæisk guldmedalje for bybevaring.

I 1975 modtog Byforeningen på Svaneke bys vegne en europæisk guldmedalje for bybevaring.
 
På opfordring af Europarådet lod fonden F.V.S. i Hamburg i 1974 indstifte en Europapris og to Europa-guldmedaljer for at fremme bestræbelserne for at bevare den europæiske kulturarv. Pris og medaljer kan gives til enkeltpersoner, foreninger eller kommuner, som har indlagt sig særlige fortjenester i bevaring af den europæiske arkitektoniske arv. En internationalt sammensat kommission af fagfolk indenfor bevaringsarbejdet bestemmer hvert år tilkendelsen af prisen og de to guldmedaljer.
 
For året 1974 tilkendte denne kommission professor Jan Zachwatowicz Europa-prisen for hans fremragendebevaringstekniske genopbygning af de historiske bykvarterer i Warszawa efter krigen. De to guldmedaljer for 1974 tilkendtes byen Colmar i Alsace i Frankrig og byen Svaneke på Bornholm.
 
Hermed anerkendtes det mangeårige arbejde med bevaring og fornyelse af bybilledet i denne lille danske havneby, som borgerne i samarbejde med byens myndigheder og Nationalmuseet har gennemført.
 
Guldmedaljen blev overrakt 2. august 1975 på Svaneke Rådhus af kommissionens formand, professor Walter Frodl, Wien.
 
Siden Svaneke modtog den europæiske guldmedalje for bybevaring har der været mange besøgende både fra ind- og udland med tilknytning til og interesse for bevaringsarbejdet.

Kåring som Danmarks smukkeste købstad

Svaneke blev i 2013 kåret som Danmarks smukkeste købstad i en konkurrence udskrevet af Bygningskultur Danmark.

Med kåringen af Danmarks smukkeste Købstad ønskede Bygningskultur Danmark at fremhæve nogle af de byer, der har set potentiale og værdi i at bevare de oprindelige middelaldermiljøer – og bruge disse miljøers kvaliteter aktivt til at fremme både erhverv, turisme og bosætning.

15.000 danskere afgav deres stemme i konkurrencen, hvor de på internettet kunne stemme på 15 udvalgte byer. Svaneke fik 22 procent af stemmerne foran Ribe og Ebeltoft med henholdsvis 18 procent og 14 procent.

Præsident for Bygningskultur Danmark, Birthe Iuel, udtalte ved offentliggørelsen af vinderen:

Svaneke er en eksemplarisk og værdig vinder af konkurrencen. Det har krævet en aktiv indsats fra både borgere og myndigheder at sikre, at byens historiske miljø ikke over tid har mistet sin særlige atmosfære og charme.

   Det ses tydeligt i Svanekes bybillede, at man har tænkt sig godt om og været bevidst om, at selv små ændringer på facader, skiltning og belægninger skal indgå i en samlet helhed.

   Bymidten emmer af smukke og historiske detaljer, med de store købmandsgårde i bindingsværk som kronen på værket.