Vandtårnet

Svaneke Vandtårn er blevet frisket op!

For Svaneke er vandtårnet et vigtigt vartegn for byen, bl.a. fordi det er den verdensberømte arkitekt, Jørn Utzon, der har tegnet vandtårnet.

Byforeningen tog initiativ til, at staten fredede vandtårnet i 1990, herunder at det fortsat skal ligge i åbent landskab, så vartegnet for Svaneke ikke bliver skjult af nye bygningsværker.

Med lift op i 30 meters højde

Svaneke Vandtårn har fået en omgang trætjære, så det nu fremstår som nyt. Men det var ikke en nem omgang, da det krævede en kæmpe lift, så man kunne nå helt op i 30 meters højde – næsten lige så højt som Rundetårn i København.

Nordsiden af vandtårnet har i denne forbindelse fået en ny bræddebeklædning med dansk gran, som Jørn Utzon brugte som beklædning, da vandtårnet blev opført i 1951.

Beklædningen har også fået en omgang trætjære, men fremstår mere brunlig!

Sidst vandtårnet fik trætjære var i 2012, så det er nødvendigt jævnligt at give beklædningen en omgang trætjære, så vandtårnet ikke forfalder.

Igennem mange år har det været teleselskaberne, der har stået for vedligeholdelsen, da de har haft telekommunikationsudstyr til mobiltelefoner i vandtårnet og i en lille bygning på jorden ved vandtårnet. Dette udstyr blev fjernet i sommeren 2023.

Fremover er det Bornholms Regionskommune, der står for vedligeholdelsen, idet den er ejer af Svaneke Vandtårn.

Det er vigtigt for Byforeningen Svanekes Venner, at kommunen også fremover sørger for, at alle dele af vandtårnet løbende bliver vedligeholdt.

Nu fremstår Svaneke Vandtårn lige så smukt i landskabet, som Jørn Utzon havde tænkt sig i 1951, da han tegnede det!